Testi > Pentax Optio S5i
  • Pentax Optio S5i Test

    18.02.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Pentax je znan po številnih ultra kompaktnih aparatih, ki jih izda vsako leto. Tako nam je letos ponudil nov model v tem razredu. Velike razlike od prejšnjega modela ni. Novemu modelu so nekoliko povečali število točk na tipalu in izboljšali nekatere malenkosti, vse ostalo pa je ostalo isto. K večjemu številu točk je Pentaxa prisilil trg, ki dandanes narekuje hiter tempo pri številu točk. Najbolje da si vseeno pogledamo, kaj nam novi model ponuja.

Ohišje aparata je veliko 84 x 52 x 21 mm in z baterijo tehta zgolj 120 gramov. Te mere uvrščajo aparat med ultra kompaktne kamere. Dobra lastnost ohišja je njegova kompaktnost in robustnost, saj je ohišje v celoti kovinsko. Kljub temu da v višino meri zgolj 84 mm je oprijem aparata zadovoljiv in ne drsi iz roke.

Kljub njegovi majhnosti najdemo na njem zadostno število gumbov . Na zgornji strani aparata najdemo gumb za vklop in izklop aparata ter sprožilec. Po pritisku gumba za vklop je aparat pripravljen na slikanje v dobri sekundi, kar je za povprečnega uporabnika čisto zadovoljivo. Na zadnji strani aparata se nahaja večina gumbov, ki jih najdemo pri Optio S5i. Tako na zgornji zadnji strani najdemo gumb za hiter pregled slik, gumb za vklop ali izklop bliskavice, gumb za preklapljanje med makro načinom, MF in načinom slikanja, zraven pa se nahaja še gumb za zoomiranje. Spodaj pod temi gumbi najdemo še gumb za predogled slik, gumb za vstop v meni in premikanje po njem ter gumb za vklop in izklop LCD zaslona. Ima pa zgornja in spodnja tipka za pomikanje po meniju še bližnjico in sicer za vklop samosprožilca in različne načine snemanja. Sam sem na ostalih dveh gumbih, ki služita za premikanje po meniju pogrešal še kakšno bližnjico.

Meni je zelo enostaven zato se boste hitro navadili nanj. Takoj ko pridemo v meni imamo na voljo tri kategorije. V prvi kategoriji lahko spreminjamo sledeče funkcije: spreminjanje velikosti same slike (2560x1920, 2048x1536, 1600x1200, 1024x768 ali 640x480 ), spremenjanje kvalitete zapisa slike (Best, Better ali Good), spreminjanje beline, če nam avtomatska belina ne zadošča, spreminjanje vrste avtofokusa in svetlobnega merjenja, izbiramo med različnimi ISO vrednostnimi (80, 100, 200, 400), korekturo svetlobe od -2EV do +2EV po korakih 1/3, vklopimo ali izklopimo digitalni zoom, časovno lahko določimo predogled že posnete slike (0.5, 1, 2, 3, 4, ali 5 sekund) in spreminjamo kontrast, ostrino in saturacijo. Ne smemo pozabiti tudi na zelo zanimivo funkcijo, ki jo najdemo v meniju pod predogledom slike. Aparat lahko na nek časovni interval prikazuje slike. Čas prikazovanja slike si lahko poljubno spremenimo v samem meniju. Časovne možnosti prikazovanja so na 3,5,10,15,20,25 in 30 sekund, s čimer dobimo prezentacijo slik na aparatu.

CCD tipalo je v velikosti 1/2.5 incha. Kljub temu, da je tipalo majhno, na njem najdemo kar 5 milijonov efektivnih in 5.3 milijona točk. Možnosti izbire ISO so 80, 100, 200 in 400. Šuma je pri večji vrednosti ISO zelo malo kljub velikosti tipala.

Objektiv ki ga ima Pentax Optio S5i je izredno majhen in trenutno eden izmed najmanjših zoom objektivov pri ultra kompaktnih aparatih. Kljub njegovi majhnosti ima objektiv goriščno razdaljo od 36mm do 107mm. Svetlobnost objektiva znaša od F2.6 pri 36mm in F4.8 pri 107mm. Ko prižgemo aparat se objektiv pomakne izven ohišja za 25mm. Zaradi hitrega pomika objektiva iz ohišja je aparat pripravljen za slikanje v dobri sekundi. Hitrost zoomiranja objektiva je zadovoljiva, aparat pa ima tudi makro funkcijo. Ob vklopu te funkcije lahko aparat ostri pri razdalji 6 cm, če pa je nimamo vklopljene pri razdalji 40 cm.

LCD zaslon je velik 1.8 incha in ima 85.000 točk, manjše število točk pa se pozna na sami kvaliteti slike na LCD zaslonu. Žal smo pri LCD zaslonih v velikosti 1.8 incha navajeni večjega števila točk. Verjetno gre majhno število točk pripisovati porabi baterije, saj bi z večjim številom točk na LCD zaslonu še zmanjšali število posnetkov. Vseeno pa je kljub temu slika na LCD zaslonu dobra, pohvalno pa je, da so v aparat, ki meri v višino 84mm vgradili tako velik zaslon. Zaslon prekriva praktično celoten desni del aparata. Vseeno pa se je našlo še nekaj mm prostora v zgornjem desnem kotu, da so Pentaxovi inžinirji vgradili v aparat optično iskalo , ki pa je zaradi pomankanja prostora izredno majhno vseeno pa je še vedno zelo uporabno.

Vrsta avtomatskega ostrenja je TTL. Ostrenje aparata je v dobrih svetlobnih pogojih povprečno seveda pa je za aparat takega razreda težko pričakovati hitro ostrenje. Tudi v slabih svetlobnih pogojih je aparat ostril dokaj hitro in natančno, čeprav nima dodatne luči. Zelo zanimivo pa je da lahko sami ostrimo določen predmet. S hitrim gumbom ki je na ohišju lahko prestavimo na MF in samodejno ostrimo.

Bliskavica se nahaja na zgornji strani aparata in je tik nad objektivom. Splošno znano dejstvo je, da je problem kompaktov učinek rdečih oči na človeku. Pri tem fotoaparatu se tudi ob vklopu funkcije Red-eye učinek rdečih oči še vedno vidi na sliki. Moči bliskavice žal ne moremo spreminjati v meniju in se moramo prepustiti avtomatski nastavitvi bliskavice. Moč bliskavice je do 3.5m pri širokem kotu in 5m pri tele.

Baterija , ki jo dobite zraven aparata je LIonska. Pri našem testu je baterija zdržala do 150 posnetkov, za kar je bil verjetno kriv počasen zapis slike na kartico. Ob največji resoluciji slike je aparat potreboval dobre tri sekunde, da je zapisal sliko na kartico, poraba zaslona pa je zaradi majhnega števila točk na njem zanemarljiva.

Kartice ki jih uporablja Optio S5i so SD/MMC. Uporaba teh kartic je čisto logična, saj večje kartice kot so CF in ostale ne bi mogle v sam aparat. Če primerjamo aparat in SD kartico po višini ugotovimo, da je kartica skoraj toliko visoka kot sam aparat. Žal pa se aparat ne more pohvaliti s hitrostjo prenosa podatkov iz aparata v računalnik. Prav tako je shranjevanje posnetih slik iz aparata v kartico nekoliko počasno. Moramo pa se zavedati, da je v tako majhen aparat težko vgraditi hitrejši procesor za prenos podatkov saj bi bila poraba energije še večja.

Kvaliteta slike je zadovoljiva, nekatere slike na testu so bile nekoliko mehkejše. Vseeno pa lahko v meniju sami koregiramo nastavitve kot so saturacija, kontrast in ostrina in s tem še izboljšamo sliko. Prepričan sem, da bo kvaliteta slike zadovoljila kupce, ki bodo kupili ta aparat, saj že takoj ob pogledu na aparat vemo komu je namenjen. Tukaj mislim na manj zahtevne uporabnike, ker pa ima aparat vgrajen diktafon in zadovoljiv filmski zapis bo našel kupce tudi drugje. Vsekakor je Pentax Optio S5i vreden ogleda in ga priporočam vsem, ki iščejo izredno majhne in zmogljive kompaktne aparate.

 

  
Stran 1 of 4