Testi > Nikon Coolpix 8800
  • Nikon Coolpix 8800 Test

    27.02.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Lansko leto so se v Sloveniji pojavile prve hibridne kamere. Prva kamera, ki je prišla na trg je bil Sonyev model DSC-828. Za tem so mu sledila še ostala podjetja in med njimi je bilo tudi podjetje Nikon. Nikon je s svojim modelom Colpix 8700 prepričeval kupce s svojim objektivom, saj je uporabnikom ponujal nekoliko več pri tele območju, kot so ponujali ostali proizvajalci hibridnih kamer. Žal pa to ščasoma ni bilo dovolj zato se je prodaja Colpixa 8700 začela zmanjševati. Zaradi tega je Nikon poslal na trg nov model. Tudi tokrat so največ pozornsoti posvetili objektivu. Ta ima goriščno razdaljo od 35mm do 350mm in zaslonko objektiva od F2.8 do F5.2. Da bi bila kakovost slike še boljša so v aparat vgradili ED leče. Poleg 10x optičnega zooma in kakovostnih leč ima objektiv še stabilizator slike (VR). Ta nam pomaga predvsem pri slabih svetlobnih pogojih in pri uporabi večje goriščne razdalje, saj se takrat še bolj pozna tresenje roke, žal pa se ob daljši uporabi stabilizatorja baterija hitro sprazni. Če imamo stabilizator stalno vklopljen baterija zdrži do 150 posnetkov, če pa je stabilizator izklopljen pa do 300. Tipalo aparata je ostalo enako, kot smo ga vajenih pri vseh Nikonovih hibridnih kamerah. Njegov izdelovalec je Sony in ima možnosti nastavitev ISO vrednosti od 50 do 400, šum pa je pri višjih vrednostih še vedno izrazit.

Dobra stvar aparata pa ni samo objektiv ampak tudi bliskavica. Ta je dvignjena dovolj visoko, da jo objektiv ne ovira, čeprav se ta pomakne le 50mm izven ohišja pri največji goriščni razdalji. Moč bliskavice znaša do 6m. Bliskavica se samodejno dvigne izza ohišja. Tudi odstranjevanje prisotnosti rdečih oči ji ni delalo problemov. Kot dobra stvar aparata je potrebno omeniti še LCD zaslon in EVF iskalo. LCD zaslon je velik 1.8 palca in je vrtljiv. To bo zelo prav prišlo ljudjem, ki velikokrat slikajo v makro načinu, saj se jim ne bo potrebno pretirano sklanjati ob slikanju. Če vas ne bo zadovoljil LCD zaslon boste lahko uporabili EVF iskalo. Ta se lahko primerja z velikostjo, kot ga imajo aparati višjega DSLR razreda. Kljub temu, da je elektronsko je pogled skozenj dober. Colpix 8800 pa žal, kot vsaka stvar, nima samo dobre plati. Kot slabo lastnost aparata je potrebno omenit njegovo hitrost zapisovanja slik na kartico. Ta pri najboljši kvaliteti slike traja dobre tri sekunde, tudi pripravljenost aparata na slikanje je počasno. Za to potrebuje kar dve sekundi. Tukaj pa ne moremo kriviti hitrost pomikanja objektiva ampak počasen odziv aparata. Tudi vratica za CF kartico bi lahko nekoliko bolje izdelali, saj se ob manjšem dotiku hitro odprejo. Še zadnja pripomba pa leti na uporabnost aparata. Zaradi velikega števila funkcij v meniju in na aparatu se je ob začetni uporabi težje znajti. Aparat vam ponuja resnično veliko funkcij, zato priporočam da si temeljito preberete navodila. Ta pa so zelo enostavna in pregledna.

Kot ste lahko prebrali ima aparat veliko dobrih funkcij. Zaradi tega je tudi cena aparata nekoliko višja, če jo primerjam z ostalimi hibridnimi aparati. Nikon je s tem proizvodom naredil še en dober aparat in stopil korak pred konkurenco med hibridnimi kamarami. Kmalu pa bomo na sejmu PMA videli, kaj bo pokazala konkurenca.

  
Stran 1 of 4