Testi > Nikon Coolpix 5900
  • Nikon Coolpix 5900 Test

    28.03.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Nikon je na sejmu PMA predstavil številne nove kompaktne aparate. Med vsemi novimi modeli sta bila tudi modela 5900 in 7900. Nova aparata naj bi zamenjala prejšnja modela 4200 in 5200, ki sta slovela po odlični kvaliteti slike, enako pa obljubljata tudi njihova naslednika.

Če se najprej posvetimo sami zunanji zgradbi ohišja, vidimo na zadnji strani očitno izboljšan LCD zaslon, ki je sedaj velik 2 palca. Vsi gumbi, s katerimi imamo opravka pri nastavitvah, se nahajajo na zadnji strani. Ti so nekoliko manjši, kot smo jih navajeni pri ostalih kompaktnih aparatih, ki sodijo v ta razred. Nekoliko pa pri novem modelu izstopa ohišje, ki deluje zelo robustno. Držalo ohišja je odlično zaobljeno in aparat nam lepo sede v roko. Kljub temu, da je ohišje nekoliko manjše, z njim ne bodo imeli problemov niti uporabniki z večjimi rokami. Prav tako je objektiv aparata ostal enak. Še vedno ima objektiv vgrajene ED leče, ki pripomorejo k boljši kakovosti slike. To se tudi pozna na samih fotografijah. Goriščna razdalja objektiva znaša od 38mm do 114mm, kar je za ta razred čisto zadovoljivo. Tudi najbližja razdalja, do katere lahko objektiv še ostri je pri zadovoljivi razdalji 4cm, kar bo navdušilo predvsem makro uporabnike, vendar bodo mogoče pogrešali vrteči LCD zaslon, ki pripomore k lažjemu slikanju.

Največja razlika med tem in prejšnjim modelom je v sami notranjosti aparata. Prvo kar nas preseneti je nov meni. Ta je zasnovan čisto drugače, kot je bil prejšnji. Veliko so naredili na sami preglednosti menija. Z vrtečim gumbom izberemo željeno vrsto slikanja ali sceno (portret). V meniju imamo sedaj na voljo izbire različnih vrst portretov. Za vsako vrsto portreta imamo pomoč, ki je na žalost napisana v angleškem jeziku. V pomoči nam aparat opiše tisto vrsto portreta, ki jo imamo izbrano. Tako dobimo najbolj optimalno nastavitev za tisto vrsto slikanja. Prav tako so v meniju dve novi funkciji, po katerih naj bi aparat imel prednost pred konkurenco. Prva je funkcija D-lighting, ki nam avtomatsko osvetli najbolj zatemnjene dele. To nam pride zelo prav pri slikanju, ko imamo v ozadju izrazito močno svetlobo. Druga zelo pomembna funkcija pa se nanaša na portrete in se imenuje »Face priority«. Gre se za slikanje več portretov hkrati.

Vajeni smo, da imajo aparati pri takem slikanju probleme glede ostrenja. Ponavadi je samo en portret najbolj oster, ostali pa nekoliko zamegljeni. S to funkcijo teh težav ne bo več. Zanimiva je tudi že prejšnja funkcija blur, ki nas opozori, da je posnetek stresen in ga lahko zbrišemo samo z enim pritiskom na gumb. Poleg teh dveh novih funkcij pa je potrebno omeniti še odlično kakovost filmskega načina ter samo hitrost aparata (zapisovanje na kartico, ostrenje in pomikanje objektiva). Kot ste lahko prebrali iz zgornjega zapisa vam novi model 5900 ponuja odlično kakovost slike za ta razred ter predvsem enostavno uporabo, zato je namenjen začetnikom v digitalni fotografiji ter amaterjem, saj tudi njim omogoča razne nastavitve. Vsekakor pa vsa aparat glede na njegovo ceno in kakovost, ki jo zmore ne bo razočaral.

  
Stran 1 of 4