Testi > Nikon Coolpix 5600
  • Nikon Coolpix 5600 Test

    09.04.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Ni dolgo časa nazaj, ko smo na portalu slo-foto objavili recenzijo Nikona 4100. Malo za tem je nikon na sejmu PMA že predstavil dva nova modela. To sta Nikon Colpix 4600 in 5600. Velike razlike med njima ni, saj se razlikujeta samo v številu točk na tipalu in filmskem načinu. Vse ostale funkcije in nastavitve sta pri obeh modelih ostale enake. V nadaljevanju vam bom predstavil model 5600, ki ima zgolj večjo resolucijo slik.

Kakovost ohišja je ostala enaka, kot smo jo vajeni pri ostalih Nikonovih kompaktnih aparatih. Ko primemo aparat v roke, ta deluje zelo robustno. Kljub njegovi majhnosti 85 x 60 x 35 mm je oprijem aparata dober. Držalo je dobro zaobljeno, da nam aparat ne drsi iz rok. Tudi ljudje z večjo roko ne bodo imeli problema z rokovanjem aparata. Omeniti pa je potrebno tudi težo aparata, saj tehta z dvema AA baterijama in pomnilniško kartico zgolj 180 gramov, kar ga uvršča med najlažje kompaktne aparate.

Število gumbov je glede na velikost samega aparata zadostno, večina gumbov pa se nahaja na zadnji strani aparata. Kljub temu najdemo na vrhu aparata sprožilec in gumb za vklop in izklop. Na vrhu zadnje strani je vrteči gumb z različnimi funkcijami. Na gumbu torej najdemo 4 vrste slikanja (portretno slikanje, pokrajinsko slikanje, hitrostno slikanje in nočno slikanje), poleg teh 4 vrst slikanja je na vrtečem gumbu še filmsko slikanje, funkcija SET UP in različne vrste scen(izbiramo lahko med kar 11 vrstami scen). Zraven vrtečega gumba je gumb za zoomiranje. Pod njim se nahaja tipka MENU ter še 4 tipke za sprehajanje po meniju. Skoraj vsaka tipka za sprehajanje po meniju ima še posebno bližnjico: samodejni sprožilec, vklop ali izklop bliskavice, makro funkcija in D-lighting. Čisto na koncu pa sta še zadnje dve tipke, ena je za predogled zadnje posnete slike, druga pa za izbris fotografij.

Meni je drugačen, kot smo ga bili vajeni pri ostalih Nikonovih modelih. Ta je sedaj veliko bolj pregleden, kot je bil prejšnji. Če imamo na vrtečem gumbu izbrano avtomatsko slikane, imamo v meniju naslednje možnosti: spremenimo lahko velikost slike (2592 x 1944, 2048 x 1536, 1024 x 768, 640 x 480), spremenimo belino (na izbiro imam 7 vrst beline), spremenimo ekspozicijo (Od -2EV do +2EV), vklopimo sekvenčno slikanje, BSS funkcijo in še zadnje so barvne nastavitve (vivid color, B&W, sephia in cyanotype effect). Če izberemo vrsto filmskega načina lahko nastavljamo kvaliteto zapisa filmskega načina. Tukaj se aparata razlikujeta saj zmore model 5600 snemati z zvokom, dolžina filma ni omejena, resolucija pa je pri obeh enaka. Ta znaša 640 x 480 pri 30 slikah na sekundo. Edini meni, kjer lahko res veliko spremenimo je SET UP meni. Tukaj spremenimo naslednje stvari: spremenimo začetno animacijo s kakšno drugo ali jo izklopimo, spremenimo datum in uro, spremenimo svetlost LCD zaslona, vklopimo ali izklopimo funkcijo, ki pokaže na sliki tudi datum, ko bomo slike izdelali, vklopimo ali izklopimo zvok in Blur funkcijo, formatiramo notranji pomnilnik, spremenimo jezik, izbrišemo vse sedanje nastavitve v meniju in tako vrnemo nastavitve v začetno stanje, določimo vrsto baterije, lahko izbiramo med dvema vrstama menija in na koncu nam aparat izpiše Firmware verzijo aparata. Sedaj nam ostanejo samo še 4 vrste slikanja, ki sem jih omenil že zgoraj. Če se postavimo z vrtečim gumbom na portretno slikanje, imamo v meniju šest različnih vrst portretov. Ko si izberemo vrsto portreta se nam na LCD zaslonu izriše človek. Sedaj ko gledamo skozi LCD zaslon in slikamo portret postavimo oba skupaj. Aparat nam bo ostril točno tam, kjer je sam zarisal portret. Tako bomo dobili najbolj optimalne rezultate za točno določeno slikanje. Prav tako je to narejeno še pri ostalih treh vrstah slikanja.

Zgoraj smo že omenili tri zanimive funkcije, sedaj pa je na vrsti njihova razlaga. Prva, ki je najnovejša je D-lighting funkcija. Ta nam dosvetli najbolj zasenčene dele. Tako bodo sedaj detajli, ki so bili prej v senci sedaj vidni. To nam pride zelo prav, ko imamo zelo močno kontra svetlobo in so takrat določeni predmeti pretemni. Druga zanimiva funkcija je Blur funkcija. Ko slikamo nek določen predmet in je slika stresena nas aparat na to opozori. S pritiskom na tipko OK pa lahko takoj izbrišemo sliko. Še zadnja funkcija pa nam je že znana iz prejšnjih modelov. Imenuje se BSS in nam omogoča slikanje pri slabih svetlobnih pogojih. Aparat ob pritisku na sprožilec naredi več slik naenkrat in jih združi v celoto. Tako lahko dobimo zelo ostro sliko.

CCD tipalo je v velikosti 1/2.5 " in ima 5.0 milijona efektivnih in 5.2 milijona točk na tipalu. Možnosti ISO izbire na tipalu žal ni, saj nam aparat avtomatsko izbira ISO vrednosti. Izbira ISO vrednosti pa je odvisna od izbranega načina slikanja. Kot skoraj vsa tipala, pa tudi to tipalo uporablja RGB barvni filter.

Objektiv je pri tem aparatu podoben tistim, ki jih najdemo pri ostalih kompaktnih aparatih v tem razredu. Njegova goriščna razdalja znaša od 34mm do 102 mm, kar je enako 3x optičnemu zoomu. Objektiv ima zaslonko F2.8 pri širokem kotu in F4.9 pri tele kotu. Zanimiva pa je najbližja razdalja, pri kateri lahko objektiv ostri. Ta se začne že pri 4 cm, kar bo navdušilo predvsem makro uporabnike. Tudi ko nimamo vklopljene makro funkcije lahko objektiv ostri pri razdalji 30 cm, kar je zelo zadovoljivo. Aparati v tem razredu imajo ponavadi najbližjo razdaljo pri 50 cm. Objektiv se lahko prav tako pohvali s hitrostjo pomikanja in zoomiranja.

Pri Nikonu je velikost LCD zaslona odvisna od razreda v katerem se aparat nahaja. Nikon 5600 je vstopni aparat v Nikonovi ponudbi, zato ima najmanjši LCD zaslon. Ta je glede na samo velikost aparata zadovoljivo velik. Meri namreč 1.8 palca in ima 80.000 točk. V samem meniju pa lahko spreminjamo tudi jakost LCD zaslona in določimo časovno trajanje LCD zaslona, ko aparata ne uporabljamo. Zanimivo je tudi to, da so v sam aparat vgradili optično iskalo, kar ni standardno v tem razredu. Presenečen sem bil tudi nad samo velikostjo optičnega iskala saj je to dovolj veliko, da je pogled skozenj dovolj dober.

Avtomatsko ostrenje je TTL. Glede hitrosti ostrenja se aparat ne more pohvaliti, saj je povprečno hitro. Nekoliko sem pogrešal dodatno luč pri ostrenju v slabih svetlobnih pogojih. Zaradi pomanjkanja dodatne luči je bila včasih ostrina slaba. Zanimivo pa je predvsem, da nam aparat, ki je namenjen začetnikom v digitalnih fotografiji, ponuja ročno ostrenje (MF). Tako boste lahko v slabih svetlobnih pogojih sami izostrili določen predmet, če vas ostrina ne bo zadovoljila.

Bliskavica se nahaja čisto blizu objektiva. Zaradi takšne majhne razdalje se pojavlja tudi problem prisotnosti rdečih oči na sliki. Kljub temu, da sem imel v meniju vklopljeno funkcijo rdečih oči, je imelo kar nekaj ljudi rdeče oči. Od desetih narejenih slik so imeli trije rdeče oči. Prav tako se pojavi problem pri širokem kotu, kjer bliskavica ne pokrije celotnega dela pri širokem kotu, kar je zelo opazno na robovih. Moč bliskavice je bilo zadovoljiva. Bliskavica zmore do 3 metre pri širokem kotu. Prav tako imamo na voljo kar nekaj vrst bliskavice. Te so: Fill-in, Red-Eye reduction in slow.

Aparat uporablja dve AA bateriji. Ob paketu dobimo dve AA bateriji, katere je moč polniti. Prav tako ne boste pogrešali polnilca. Vseeno pa priporočam še kakšen komplet baterij, saj je Nikon 5600 zmogel zgolj 150 posnetkov z dvema AA baterijama.

Kartice katere uporablja aparat so sedaj vedno bolj popularne SD/MMC kartice. Te vrste kartice najdemo skoraj pri vseh Nikonovih izdelkih, razno pri profesionalnih modelih, kjer Nikonovi modeli uporabljajo Compact Flash kartice. Žal boste v paketu zaman iskali priloženo pomnilniško kartico. Aparat vam namreč ponuja 13.5 Mb notranjega pomnilnika, zato dodatne pomnilniške kartice ni v paketu. Potrebno je omeniti še zelo počasno formatiranje pomnilnika. Ta lahko traja tudi več kot 20 sekund. Zapisovanje na kartico pa je zadovoljivo za ta razred kompaktnih aparatov.

Kakovost slik me je za ta razred prepričala. Ostrina na robovih je bila zadovoljiva in tudi barvni toni so bili dobri. Kjer je bila kvaliteta slik slabša je bilo pri slabih svetlobnih pogojih, kjer je šepala ostrina.

Mislim da je za ceno okoli 65.000 Nikon 5600 odličen aparat glede na vse ponujene funkcije, ki nam jih ponuja. Aparat bo predvsem zanimiv ljudem, ki komaj vstopajo v digitalni svet. Vsekakor je Nikon naredil aparat, ki je vreden svoje cene in vas ob nakupu ne bo razočaral.

  
Stran 1 of 4