Testi > Sony DSC-T7
  • Sony DSC-T7 Test

    08.12.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Pred enim letom smo na SLO-FOTO objavili test o Sony DSC-T1. To je bil prvi Sony ultra kompaktni aparat, ki je bil takrat na trgu. Minili so meseci in kmalu ga je zamenjal model DSC-T3. Za tem so hitro začeli prihajati še ostali modeli, kot so DSC-T11, DSC-T33, DSC-T5 (ki je bil predstavljen en teden nazaj) in DSC-T7. Velike razlike med modeloma DSC-T1 in DSC-T3 ni bilo. Popravili so napake starejšega modela DSC-T1 in novemu modelu DSC-T3 dodali še nekaj novosti.


Do malenkostno večje razlike pa je prišlo med modeloma DSC-T3 in DSC-T7. Zanimivo je to, da ni prišlo do spremembe števila točk na tipalu, kot smo ga vajeni pri ostalih proizvajalcih. Še vedno je število točk na tipalu pet milijonov. To gre verjetno pripisati kvaliteti samih leč na aparatu, saj bi bila slika ob povečanju števila točk na tipalu še slabša, kot je sedaj. Če sem že omenil kakovost slike, moram povedati, da sem bil pri tem aparatu nad kakovostjo slike zelo razočaran. Kot boste lahko videli iz testnih slik, katere delujejo zelo mehko. Tudi barvni toni so pod povprečjem, seveda pa se je treba tudi zavedati, komu je aparat namenjen. Vendar je slika popolnoma zadovoljiva za tiste, ki bodo kupili aparat. To so predvsem začetniki v fotografiji, ki potrebujejo majhen aparat in se zadovoljijo. Ostali večji kompaktni aparati v tem cenovnem rangu imajo veliko boljšo kvaliteto slike, vendar pa se da ob dveh klikih na računalniku to sliko izboljšati. Še vedno pa je slika dobra do formata 13 x 18. Sem se pa ob sami kvaliteti slike močno vprašal. Kmalu bodo na trg prišli mobilni telefoni, ki bodo imeli 5 mpixlov in prav tako 3x optičnega zoooma. Kvaliteta slika bo na istem ali celo višjem nivoju, kot jo ima Sony DSC-T7. Bo kdo takrat sploh še rabil ultra kompaktno kamero?


Prav tako od takega aparata ne morete pričakovati velike hitrosti. Sicer je aparat na slikanje pripravljen dokaj hitro, saj je aparat pripravljen za slikanje pripravljen le v sekundi. Zatakne pa se mu pri objektivu. Ta je namreč v notranjosti aparata in ko zoomiramo to traja nekoliko dlje, kot pri ostalih kompaktnih aparatih. Pohvalimo lahko svetlobno jakost objektiva. Ta znaša pri širokem kotu F3.5 in pri tele F4.4.
Glede na to, da sem že zgoraj naštel nekaj slabih lastnosti aparata, bom dodal še nekaj malenkosti, ki so me prav tako motile pri tem aparatu. Prvo kot prvo se je potrebno zavedati, da aparat meri v širino 9,8mm, skupaj z aktivini vratci 15mm. Zaradi take tankosti aparata je bilo zelo težko narediti dobro baterijo. Tako je baterija pri DSC-T7 med najslabšimi baterijami, ki sem jih preizkusil do sedaj. Res pa je, da je tudi beterija najmanjša in najlažja, kar sem jih do sedaj videl. Ko sem prišel domov, sem dal napolnit baterijo, ki je bila prazna. Presenetilo me je, ko se je po slabi uri baterija že napolnila. Baterijo sem vstavil v aparat in kot smo že navajeni pri Sony nam na desni strani aparat kaže v minutah koliko je še do konca baterije. Ob vklopu aparata je indikator pokazal 100 minut. Zdelo se mi je veliko, ampak takoj ob nekajkratnem stisku sprožilca, sem spoznal, da je teh 100 minut nerealnih. Tako sem naredil z eno baterijo nekaj manj kot 170 posnetkov.


Druga malenkost, ki me je zmotila, je dodaten apapter, ki ga dobimo v paketu. No če smo bolj natančni sta adapterja dva. Prvi je apadpter, ki nam omogoča prenos podatkov, gledanja slik na TV zaslonu in napajanja baterije. Drugi pa je adapter, ki nam omogoča, da lahko DSC-T7 privijemo na stativ. Tako smo prisiljeni, če odidemo na krajšo potovanje, da imamo s sabo vedno adapter. To nam pa spet vzame nekoliko prostora več.
Pa da ne bom DSC-T7 zgolj kritiziral, je potrebno pohvaliti tudi nekatere funkcije, ki jih ima ta aparat. Sony je ena izmed prvih znamk, ki je začela s promocijo filmskega zapisa na 640 x 480. Tudi pri tem modelu, kot skoraj pri vseh modelih Sonya je filmski zapis dober. Ni omejitve, tako da lahko snemamo film, toliko časa, dokler nam ne zmanjka prostora na sami kartici.


Prezreti ne smemo niti LCD zaslona na aparatu. Ta žal ni nič kaj boljši, kot je bil tisti na DSC-T1. Mogoče nekoliko bolje prikazuje kvaliteto samih barv na zaslonu ima tudi nekoliko večje število točk - 230.000. Tukaj lahko sedaj poiščemo glavnega krivca za porabo energije pri bateriji. Velikost takega zaslona uporabljajo kamere v višjem cenovnem razredu, ki imajo zmogljivejše baterije, kot jo ima Sony DSC-T7.


Po vsem napisanem me Sony DSC-T7 tokrat ni prepričal. Še eno dejstvo, da me ni, je pa njegova cena. Cena modela DSC-T7 se giblje pod 100.000 SIT. Zdi se mi, da je znesek nekoliko previsok, glede na to, kaj nam aparat ponuja. Vendar pa bo Sony DSC-T7 kljub visoki ceni našel kar nekaj kupcev. Sony vedno poskrbi za lep dizajn in tudi tokrat je to naredil. Kupci, ki bodo aparat videli na prodajnih policah in ga še prijeli v roko se bodo za ta aparat odločili. Vendar pa ne bodo vedeli, kaj se skriva v sami notranjosti aparata.

  
Stran 1 of 4