Testi > Olympus Mju 800 Digital
  • Olympus Mju 800 Digital Test

    16.09.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Tokrat smo na test dobili naslednika modela mju 500 digital. Razlika med njima ni zgolj v številu točk na tipalu, ampak tudi v številnih novih funkcijah, ki jih s sabo prinaša mju 800 digital. Dobre lastnosti, ki jih je imel mju 500 digital so ostale in jih pri novem modelu niso spremenili. Tukaj mislim predvsem na odlično zgradbo ohišja, ki je po vrhu še odporno na vse vremenske razmere. Prav tako je objektiv ostal isti. Vendar pa je potrebno poudariti, da se je s povečanjem števila točk na tipalu kvaliteta slike poslabšala. Če sem pred časom govoril o odlični kakovosti slike pri mju 500 digital, je kakovost slike pri novem modelu na nižjem nivoju. Temu gre predpisati povečanju števila točk na enako velikem tipalu, kot ga je imel mju 500 digital. Kvaliteta objektiva pa je ostala enaka. Vendar pa je potrebno poudariti, da bo kvaliteta slike uporabnikom, ki bodo rokovali s to kamero zadovoljiva.


Sedaj pa je najbolje, da se vrnemo nazaj k novim funkcijam, ki jih ima mju 800 digital. Prva in najbolj zanimiva funkcija se imenuje Bright Capture. Ta funkcija bo prišla prav predvsem ljudem, ki slikajo v slabših svetlobnih pogojih. Namreč tehnologija deluje tako, da združi več točk v eno samo. Tako lahko vidimo predmete v slabih svetlobnih pogojih bolje. S to tehnologijo naj bi aparat tudi ostril bolje, vendar na testu to ni bilo razvidno. Hitrost ostrenja v slabih svetlobnih pogojih pa je bila na nivoju modela mju 500 digital.

Druga dobra lastnost aparata je njegova enostavnost. Aparat nam nudi 19 programskih možnosti. Za še lažje razumevanje posamezne funkcije, je poleg funkcije še razlaga, ki je žal za nekatere zapisana v angleškem jeziku. Tako bodo lahko začetniki v fotografiji naredili še boljše posnetke, saj so nastavitve za posamezen program nastavljene najbolj optimalno. Dobro pa je tudi to, da nam je Olympus omogočil spreminjanja časa ter zaslonke, ki bodo odgovarjala predvsem tistim, ki jim programi ne bodo zadoščali.


Olympus je eno izmed prvih podjetji, ki je vgradilo v svojega kompakta možnost ISO občutljivosti do kar 1600 ISO. Vendar so se pri Olympusu zavedali prisotnosti šuma pri tako visokem ISO. Zaradi tega so sliko preprosto zmanjšali na še vedno zadovoljivih 3 mpixlov. Ko že omenjam zmanjševanje slike so podobno taktiko pri Olympusu naredili pri zaporednem slikanju. Aparat zmore namreč kar 4 slike na sekundo v 10 zaporedjih. Večina se bo čudila, kako je lahko kompaktna kamera, ki ima 8 mpixlov zmore kar 4 slike na sekudno. Odgovor je jasen. Zmanjšali so velikost same slike in aparat je zmožen zapisovanja takšnega števila slik v pomnilnik. Pri tem mu koristi že vgrajeni 19 Mb notranji medpomnilnik.


Vse zgoraj naštete so novosti, ki jih prejšnji model mju 500 digital ni imel. Vendar pa ne smemo pozabiti dobre lastnosti, ki jih je imel mju 500 digital. Velikost LCD zaslona je ostala enaka. Zaslon je v velikosti 2,5 palca in ima 215.000 točk, kar je za ta razred zadovoljivo. Tudi pri močni svetlobi je pogled na LCD zaslon dober. Vendar pa je zaradi velikosti samega LCD zaslona, aparat prikrajšan za optično iskalo, ki bi nekaterim uporabnikom prišlo prav.
Prav tako ne bodo prikrajšani makro navdušenci. Aparat nam nudi fokus razdaljo do 50 cm in makro razdaljo 20cm. Vendar ima mju 800 digital na voljo še super makro funkcijo, ki nam omogoča makro razdaljo pri 3 cm. Vendar pa ta razdalja ni nič posebnega, saj nam novi Canon S2 in še nekaj podobnih modelov omogoča makro razdaljo fokusiranja že pri 1 cm.


Aparat nam za ceno nekaj čez 115.000 tisočakov ponuja veliko. Priporočam ga predvsem ljudem, ki potrebujejo aparat za vse vremenske razmere (na to tudi cilja Olympus). Verjetno pa bodo po tem aparatu posegala predvsem mlajša publika, zaradi same oblike ohišja ter funkcije Bright Capture.

  
Stran 1 of 4