Testi > Olympus SP-310 & SP-350
  • Olympus SP-310 & SP-350 Test

    02.11.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

V letošnjem letu je Olympus najavil novo serijo izdelkov, ki nosi ime SP. Trenutno so v novi seriji trije modeli. To sta SP-310 in SP-350, ki bosta podrobneje predstavljena v tej recenziji ter SP-500UZ, ki je zamenjal dolgo prisotnega C-770. SP-310 in SP-350 sta prva Olympusova izdelka, ki sta namenjena širši populaciji. Tako lahko aparata primerjamo z zelo uspešno serijo Canon A610 in A620, Nikon Colpix 5900 in 7900. Vsi so si zelo podobni po zunanjem videzu ter specifikacijah. Vendar pa se na specifikacije ne gre vedno zanašati, tako da si podrobneje ogledamo, kako delujeta nova modela.Na prvi pogled sta si aparata zelo podobna, oba namreč merita 100x65x35 mm. Vendar pa se nujna teža že razlikuje. Model SP-310 tehta skupaj z baterijo 230g, njegov brat pa 15g več. To gre pripisati dodatnemu nastavku za zunanjo bliskavico, ki je model SP-310 nima. Aparata pa imata pa imata še eno razliko. SP-350 je namreč črne barve, SP-310 pa srebrne. Tako na prvi pogled izgleda ohišje SP-350 nekoliko »lepše«. Kljub velikosti pa gre pohvalit držalo, ki ga imata. Aparat se lepo prilega roki. Držalo je namreč dovolj zaobljeno. Lahko rečem, da je držalo v tem razredu najboljše narejeno.

Gumbov je na aparatu dovolj. Ti so kot ponavadi na zadnji strani aparata. Tako najdemo na zadnjem delu aparata gumb za vklop/izklop aparata, gumb za vklop/izklop bliskavice, gumb za zaklenitev svetlobe(AEL), gumb za izklop LCD zaslona, gumb za hiter vpogled slike in še zadnji so 4 gumbi, ki služijo za premikanje v meniju. Seveda ne gre tukaj pozabiti na glavni vrteči gumb. Aparata nam omogočata spreminjanje časa in zaslonke. Na voljo imamo tudi popolno avtomatiko. Za začetnike pa je zelo dobro poskrbljeno, saj nam aparat ponuja kar 24 različnih scenskih načinov.Meni je ostal enak, kot smo ga vajeni pri vseh ostalih Olympusovih izdelkih. Če nastavimo na ročno nastavljanje imamo v meniju veliko nastavitev. Omenil jih bom le nekaj: V prvem delu lahko spremenimo način merjenja svetlobe (ESP, točkovno in centralno), možnost vklopa makro in super makro funkcije, vključimo sekvenčno slikanje (2.4 slike na sekundo) spremenimo ISO vrednost (tukaj ima model SP-350 na voljo 50, 100, 200, 400, pri modelu SP-310 pa se začne ISO vrednost od 64 naprej.), samosprožilec, ekspozicija od -2EV do +2EV po korakih 1/3, izbere več tipov bliskavice, AF načini in možnost vklopa panorame (da deluje zgolj z Olympus Xd karticami).

Drugi del v meniju veliko bolj vpliva na samo kakovost slike. Tukaj lahko spreminjamo kakovost kompresije slike (RAW, SHQ, HQ, SQ1 in SQ2), možnost nastavitve beline (7 vrst), spreminjanja ostrine, kontrasta in saturacije (pri vseh treh je možnost nastavitve od -5 do +5 po korakih 1).

V tretjem delu imamo zgolj eno možnost. Izbrišemo lahko 32 Mb notranjega pomnilnika. Še zadnji del ima pa ogromno opcij. Vendar pa te ne vplivajo na samo sliko. Tukaj lahko povrnemo aparat na prvotno stanje (izbriše nam vse funkcije, ki smo jih nastavili in povrne na prvotno stanje), izbiramo vrste jezika (slovenščine ni), možnost prikaza vsake posnete slike, glas sprožilca, jakost LCD zaslona, spremenimo lahko datum in uro, vrste video načina (PAL ali NTSC), izklop/vklop histograma in še nekaj ostalih funkcij.Pa smo prišli do naslednje razlike med aparatoma. Razlikujeta se tudi po številu mpixlov na tipalu. Oba namreč uporabljata enako veliko 1.8 palčno CCD tipalo. Vendar pa ima model SP-350 na tipalu 8 milijonov točk, SP-310 pa 7 milijonov. Zato ima model SP-350 ISO vrednost od 50 do 400, SP-310 pa od 64 do 400.

Objektiv je pri obeh enak. Tako je goriščna razdalja od 38mm do 114mm. Svetlobnost objektiva pa znaša pri 38mm F2.8 in pri 114mm F4.9. Ob pritisku na gumb Power se objektiv hitro premakne iz ohišja. Prav tako je zoomiranje dovolj hitro. Makro funkcija objektiva namreč ni najboljša. V super makro načinu lahko aparat izostri pri razdalji 5cm. Tako se aparat ne uvršča na sam vrh glede kvalitete makro funkcije.

Navajeni smo, da se zadnje čase veliko govori tudi o LCD zaslonih. Tukaj mislim predvsem na navadne uporabnike. Vedno bolj popularni postajajo aparati, ki imajo večje LCD zaslone. Za to pa so pri Olympusu tudi poskrbeli. Oba aparata imata vgrajen velik 2.5 palčni zaslon, ki ima zadovoljivo število točk 115.000. V meniju je še možnost spreminjanja moči LCD zaslona. Poleg kakovostnega LCD zaslona, pa imata oba še optično iskalo.Tudi bliskavici sta pri obeh popolnoma enaki. Po podatkih moč bliskavice znaša od 3.8 do 8 metrov. To se je izkazalo tudi na samem testu. Bliskavica nima težav tudi pri širokem kotu (38mm). V meniju pa lahko nastavimo tudi Anti red-eye. Ta je v večini primerov tudi deloval. Ne smemo pa pozabiti tudi na to, da ima model SP-350 možnost tudi dodatne bliskavice.
Aparata uporabljata dve AA bateriji. V kompletu dobimo Olympusevo baterijo CR-V3, ki jo ni mogoče napolniti. Tako da bo potrebno ob nakupu aparata dokupiti še baterije, ki je jih je možno polniti. Seveda ne gre brez polnilca, če le tega nimate.

Kot smo vajeni pri Olympusih uporabljajo njihovi digitalni aparati Xd kartice. In tudi SP-310 in SP-350 nista izjeme. V kompletu boste zaman iskali Xd kartico. Aparat ima namreč vgrajeno 32 Mb notranjega pomnilnika, zato kartice ni predložene zraven.

Kvaliteta slike je pri obeh modelih približno enaka. Model SP-310 ima po mojem mnenju nekoliko boljšo sliko. To gre verjetno predpisati manjši ločljivosti. Drugače pa opaznejših razlik v kvaliteti ni. Če jo na splošno primerjam z ostalimi kompaktnimi aparati v tem razredu, je slika povsem primerljiva. Zaradi večjega števila točk, ne bo nobenega problema tudi s povečavami.

Na koncu ko potegnemo črto ugotovimo da med aparatoma večjih razlik ni. Če še enkrat ozremo nazaj in na kratko predstavim razlike med SP-350 in SP-310. SP-310 je nekoliko lažji, je po mojem mnenju manj všečne srebrne barve, ima manjše število točk na tipalu, nima nastavka za zunanjo bliskavico in ima nekoliko boljšo sliko, ki je komaj opazna. No pa smo končno dobili še enega proizvajalca, ki se je vključil v ta zadnje čase zelo popularen razred. Oba aparat sta čisto primerljiva s konkurenco. Ker sta prišla na trg nekoliko kasneje, imata mogoče celo manjšo prednost pred ostalimi. Cena pa žal še ni znana, saj prideta aparata na trg konec oktobra 2005.

 

  
Stran 1 of 4